Eksamen – Hurra!

eksamenHver gang en foreleser nevner eksamen, går det et sug gjennom klassen. Nervene er i høyspenn alle sansene går amok og plutselig er hele gjengen veldig konsentrert. På slutten av timen er det noen forelesere som har klart å få oss litt stolte og rake i ryggen. Dette er jo ikke noe stress. Neste foreleser klarer fint å plante oss på landjorda. Alt vi har lært i år, ligger gjemt bak glassdører der vi så vidt tillater oss selv innsyn. Men er det egentlig så farlig med eksamen? Har vi ikke jobbet oss gjennom stoffet i år, jevnt og trutt?

Noen har og andre har ikke. Jeg er glad for at jeg har klart å levere alle oppgaver i rett tid og slipper å stresse med det på slutten av året. Samtidig må jeg innrømme at å hjelpe en kompis med sine oppgaver, var noe av det smarteste jeg har gjort. Jeg fikk repetert to emner på en måte som var veldig god. Nå ligger allikevel norskbøkene her på bordet og skremmer livet av meg. Det er ennå god tid til eksamen, men de må jo åpnes og repeteres. Hvilken ende skal man starte i? Det er jo ikke noe poeng å lese på det man kan. Men hva kan jeg egentlig?

Tankekart er alltid en god løsning for meg, men kartene blir så unyttige og fulle av informasjon som egentlig ikke er relevant. Det gjør kanskje ingenting? Man skal jo brife med det man kan. Norsklæreren min sa at det man ikke kan, skal man bare la være å si noe om. Da mente han ved analyse av noveller og sånt. Det er faktisk et veldig godt poeng. Han var en av de lærerne som fikk meg til å fly ut av timen. Den andre norsklæreren kom med sine oppsummeringsark og fikk meg godt plantet på landjorda. Kanskje godt plantet under jorda. Jeg hadde egentlig mest lyst til å gå i hi etter at hun holdt sine formaninger. Der er vi alle heldigvis forskjellige.

Jeg kommer til å ta lesinga og PED-eksamen i neste uke, med knusende ro. Kanskje irriterende ro for noen. Hva skal jeg stresse med? Noe kan jeg og annet kan jeg ikke. Jeg må bare stole på at det jeg repeterer og det jeg har lært i år sitter som det skal. Hvis det ikke gjør det, blir det litt mer arbeid til neste år å ta opp faget. Men det er jo ikke noe å stresse med. Det er et problem jeg tar når jeg kommer dit. Nå er det bare nok søvn som står i fokus, håpe på eksamenslesevær (regn, sludd og snøstorm selv om jeg vet at det er meldt SOL *gråtesmilefjes*) og tenke at jeg skal kose meg gjennom lesinga. Jeg nekter å stresse. Dersom jeg starter med å stresse kommer jeg bare til å ligge strak ut på en sofa og ikke få gjort noe. Nå er det 2 mål som står for tur:

  1. Lage en oversikt over hvilke emner jeg skulle vært innom i fagene og fylle emnene ut med tankekart.
  2. Lese på de delene der tankekartene blir tynne.

I tillegg har jeg tenkt å drikke cola, spise potetgull og sjokolade. Så dersom dere er på vårslankeren kan dere egentlig ligge langt unna. Ikke fortvil. Jeg har tenkt å gå turer og sånt. Bare for å skryte, så har jeg svømt 2000m de to siste ukene. Spørs om jeg rekker 1000m til før bassenget stenger. Hvis ikke blir det nok en fjelltur eller fem. Det er godt med luft i nesen innimellom lukta av trykte bøker.

Dette innlegget ble publisert i Studentering. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.